Jij kan afvallen zonder calorieën te tellen

Afvallen zonder calorieën tellen: Effectieve strategieën voor gewichtsverlies

Er zijn verschillende strategieën om af te vallen zonder calorieën te hoeven tellen. De volgende strategieën richten zich op het aanpassen van je eet- en leefgewoonten om een calorietekort te creëren zonder de noodzaak van het bijhouden van elke calorie. Hier zijn mijn meest effectieve methoden.

Eet meer onbewerkte voedingsmiddelen

Voeding zoals groenten, fruit, mager vlees, vis, volkoren granen en peulvruchten zijn rijk aan vezels en voedingsstoffen en meestal laag in calorieën. Ze geven een langdurig verzadigd gevoel, waardoor je minder snel honger hebt tegenover bewerkte producten zoals snacks, fastfood en bewerkte vleesproducten. Naast hoog in calorieën, zitten ze vaak vol gestopt met zout en suiker.

Verhoog je eiwitinname voor verzadiging

Eiwitrijke voeding zoals vlees, vis, eieren, zuivel en plantaardige eiwitbronnen zoals bonen en tofu kunnen je helpen om langer een vol gevoel te hebben. Zo kun je die ongezonde verleidingen makkelijker weerstaan. Vezelrijke voeding zoals fruit, groenten, volkorenproducten en peulvruchten zorgen voor verzadiging en helpen je om niet te gaan overeten. Hiernaast zijn peulvruchten een bron van plantaardige eiwitten en kunnen worden gebruikt in vegetarische en veganistische diëten.

Zet de grote borden terug in de kast

Door kleinere borden te gebruiken verklein je het volume aan voeding en ga je automatisch minder eten, zonder het gevoel te hebben dat er wel heel weinig op je bord ligt. Dit helpt om de calorie-inname te verminderen zonder bewust te tellen.

Langzaam eten

Langzaam eten, oftewel niet alles snel naar binnen gooien, is een goede strategie om op tijd het signaal van je lichaam te krijgen dat je genoeg hebt gegeten. In deze drukke tijden, nemen we weinig tijd om onze maaltijden te nuttigen en dit zorgt voor meer calorie-inname dan nodig is voor je lichaam. Ga eens een gesprek aan met een collega of partner die ook interesse in jou toont, zodat jij ook even kan stoppen met eten. Dit laatste zou zomaar strategrie nummer 5 kunnen zijn, maar ik denk dat je wel snapt wat ik bedoel.

Drink meer water om je honger te beheersen

Veel mensen denken dat ze honger hebben terwijl dit gewoon dorst is. Drink eerst twee glazen water als je honger hebt, dit helpt om je eetlust onder controle te houden en voorkomt overeten. Je kunt dit ook toepassen voordat je aan een maaltijd begint zoals je lunch of diner. Je drinkt dan 2 glazen water, vervolgens ga je eten en dan drink je niets bij je maaltijd. Water en andere vloeistoffen kunnen er voor zorgen dat je makkelijker je eten doorslikt zonder goed te kauwen en dan ga je meer eten voordat je het gevoel hebt dat je vol zit.

Verminder suikerhoudende dranken en snacks

Suikerhoudende dranken en snacks voegen veel calorieën toe zonder dat het echt je honger stilt. Als je frisdrank, sap en ongezonde snacks uit je dieet verwijderd, dan heeft dit vaak een grote impact op je totale calorie-inname zonder dat je hoeft te tellen.

Verminder het aantal maaltijden en snacks

Het verkorten van je eetvenster kan je helpen om minder calorieën te consumeren zonder te hoeven tellen. Dit kun je doen door intermittent fasting, waarbij je een bepaald aantal uren vast en je maaltijden beperkt tot een kortere periode op de dag. Lees hier meer over intermittent fasting.

Meer bewegen

De meest effectieve manier om af te vallen is het aanpassen van je calorieën, maar de gouden combinatie is minder calorieën consumeren en bewegen. Wandelen, fietsen, zwemmen, krachttraining en HIIT zijn effectieve manieren om je calorie verbruik te verhogen. Als de intensiteit van deze bewegingsvormen hoog genoeg is stimuleer je ook de aanmaak van spiermassa, wat weer helpt om in rust meer calorieën te verbranden.

Plan je maaltijden

Door van tevoren maaltijden te plannen, kun je voordat je honger hebt gezonde keuzes maken en voorkom je impulsieve, ongezonde beslissingen. Zorg er ook voor dat je altijd gezonde voeding in je koelkast of vriezer hebt liggen om bij onverwachte situaties toch de friettent te kunnen vermijden.

Eet meer thuis

Thuis koken geeft je meer controle over de ingrediënten en porties, dan bij uit eten gaan of het afhalen van kant-en-klare maaltijden. Nodig eens wat vaker je vrienden uit om bij jullie thuis te gaan eten en verhoog je kook-vaardigheden, die ook weer bij kunnen dragen aan gezonder eten.

Minder stress, meer kwalitatieve slaap

Te veel stress en een gebrek aan slaap kunnen leiden tot meer honger en een te hoge calorie-inname. Door stress te verminderen en tussen de 7-9 uur per nacht te slapen, heb je vaak minder honger door de dag heen en ga je minder snel grijpen naar ongezonde voeding.

Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet eten

Een van de beste strategieën heb ik voor het laatste bewaard. Dus gefeliciteerd als je tot hier bent gekomen, je neemt je gezondheidsdoelen serieus. Dus als je serieus bent over afvallen, begint het allemaal bij wat je in huis hebt. Een van de beste strategieën om jezelf te beschermen tegen ongezonde keuzes, is om die verleidelijke producten niet in huis te hebben. Wat je niet in je kast hebt liggen, kun je ook niet eten tijdens een moment van grote honger. Die reep chocolade of zak chips ziet er onschuldig tijdens het boodschappen doen, maar uiteindelijk zorgt het ervoor dat je je doelen moeilijker kunt bereiken. Vul je kast daarom met voedzame, verzadigende producten die passen bij jouw plan. Zo maak je het voor jezelf makkelijker om de juiste keuzes te blijven maken, ook op de moeilijkste momenten. Maar Lex, ik heb altijd iets lekkers liggen in het geval vrienden op bezoek komen. Sinds wanneer komen vrienden en familie onverwachts op bezoek? Als je weet dat er iemand op bezoek komt, ga dan op die dag iets lekkers halen en zorg ervoor dat het een kleine verpakking is. Het is niet zonde om weg te gooien, het is zonde om het in je lijf te stoppen. Neem je gezondheid serieus!

Conclusie

Door deze strategieën toe te passen, kun je veel makkelijker afvallen zonder dat het nodig is om calorieën te tellen. Je hebt een plan op maat nodig, wanneer het na het toepassen van deze strategieën nog steeds niet lukt.

afvallen zonder calorieën te tellen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download GRATIS het E-boek van lex sens