Een persoon in een moderne keuken gooit ongezonde snacks, zoals zakken chips en zoete lekkernijen, in een prullenbak. De keuken is helder en opgeruimd, en de actie symboliseert het vastberaden weggooien van verleidingen om een gezondere levensstijl en gewichtsverlies te ondersteunen.

Hoe Je Verleidingen Uit Huis Houdt om Af te Vallen

Hoe Je Verleidingen Uit Huis Houdt om Af te Vallen

Afvallen begint vaak met goede voornemens, maar wat doe je als je huis vol ligt met verleidingen? Die zak chips of dat pak koekjes kunnen een enorme verleiding vormen wanneer je probeert af te vallen. Een van de beste strategieën is het creëren van een omgeving die je doelen ondersteunt, in plaats van je tegen te werken. In deze blog deel ik tips om verleidingen buiten de deur te houden en je omgeving zo in te richten dat het afvallen gemakkelijker wordt.

1. Begin met een grondige opruiming

Voordat je gezonde gewoontes kunt creëren, is het belangrijk om je oude omgeving te veranderen. Dit betekent dat je kritisch door je voorraadkasten, koelkast en ijskast gaat. Zoek naar ongezonde snacks, suikerhoudende dranken en bewerkte voedingsmiddelen die niet passen binnen je doel om af te vallen.

Actiepunt:
  • Maak een lijst van voedingsmiddelen die je vaak eet, maar die niet bijdragen aan je doelen.
  • Maak een lijst van voedingsmiddelen die je vaak eet en bijdragen aan je doelen.
  • Gooi de ongezonde voedingsmiddelen weg of doneer ze.

2. Plan je boodschappen slim

Wat je niet in huis hebt, kun je ook niet eten. Het is simpel, maar niet makkelijk: vermijd het kopen van producten waarvan je weet dat ze je in verleiding brengen. Een goed geplande boodschappenlijst voorkomt dat je ongezonde voedingsmiddelen koopt.

Actiepunt:
  • Maak een boodschappenlijst voordat je naar de supermarkt gaat en houd je daaraan.
  • Ga nooit naar de winkel wanner je honger hebt. Wanneer je honger hebt, is de kans groter dat je ongezonde keuzes maakt.
  • Kies voor gezonde producten zoals groenten, fruit, volkoren producten, magere eiwitten en gezonde vetten.

3. Creëer een gezonde voorraadkast

In plaats van snoep, chips of koekjes, kun je een gezonde voorraad aanleggen. Vul je kasten en koelkast met voedingsmiddelen die je helpen vol te blijven zonder je dieet te saboteren. Denk aan noten, rijstwafels, fruit en groenten. 

Actiepunt:
  • Zorg dat je de gezonde voedingsmiddelen snel kan pakken. Zo kun snel reageren wanneer je honger krijgt.
  • Zorg voor balans: dus niet alleen noten, deze zijn al snel hoog in calorieën. Bijvoorbeeld ook bananen, appels en worteltjes. 

4. Verleidingen buiten zicht houden

Als je toch een paar snacks in huis wilt hebben voor bijvoorbeeld gasten, zorg er dan voor dat deze buiten het zicht liggen. Je zult eerder een appel pakken als deze op de keukentafel ligt, in plaats van koekjes die achterin de kast liggen. Al blijft het een risico om veel snacks in huis te hebben. Zelfs mijn meest gedisciplineerde klanten kunnen bij honger die zak chips niet meer weigeren. Vooral een snackvoorraad vlakbij de TV heeft een hoog risicogehalte. De garage of schuur is een beter alternatief. 

Actiepunt:
  • Bewaar gezonde producten zoals fruit op een zichtbare plek, zoals de keukentafel.
  • Zet ongezonde snacks helemaal achterin je kast of op een plek waar je ze niet gemakkelijk kunt pakken.

5. Betrek je gezin in je missie

Als je met anderen samenwoont, kan het lastig zijn om alle verleidingen uit huis te weren. Vertel maar eens aan je kinderen dat je geen snoep meer in huis haalt. Dat is vaak ook niet nodig, maar zorg ervoor dat de snoep ook echt van hun is. Het is daarom belangrijk om open te zijn over je doelen en de mensen om je heen te betrekken. Vraag of ze rekening met je willen houden en probeer samen afspraken te maken over wat er wel of niet in huis gehaald wordt. Kinderen zijn een ding, maar als je partner niet mee wil werken, dan sta je voor een grote uitdaging. Het is dan denk ik tijd voor een goed gesprek. 

Actiepunt:
  • Leg je doelen uit aan je partner/gezin en vraag om hun steun.
  • Zoek samen naar gezondere alternatieven die iedereen in huis kan waarderen.

Conclusie

Verleidingen uit huis weren is een belangrijke stap als je serieus bent over afvallen. Het gaat niet alleen om het vermijden van ongezonde voedingsmiddelen, maar ook om het veranderen van je omgeving zodat je jezelf niet saboteert. Door gezonde keuzes te maken bij het doen van de boodschappen, je huis slim in te richten en gezonde alternatieven binnen handbereik te hebben, creëer je een omgeving waarin je sneller resultaat bereikt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download GRATIS het E-boek van lex sens